Vážení návštěvníci,

vítám vás na blogu, který mapuje mou práci. Jsem tesař. Zabývám se klasickou tesařinou, která využívá tradiční nástroje a postupy. Provádím rekonstrukce a opravy historických objektů, realizuji stavby nových projektů a v neposlední řadě moje práce nachází široké uplatnění v experimentální archeologii. Této činnosti se profesionálně věnuji od roku 1997.

Na těchto stránkách se můžete seznámit s průřezem mojí činností, stěžejními projekty se dopodrobna zabývají jednotlivé odkazy.

Více o opravách a rekonstrukcích zde.
Více o práci na tvrzi v Malešově zde.
Více o experimentální archeologii zde.




                   

pátek 30. listopadu 2012ům na rohu ulic Charouzova a Kodymova v Opočně má velmi zajímavou stavební historii. Nebýt současného majitele, pana Pavla Střihavky, pravděpodobně by zde bylo parkoviště pro návštěvníky blízkého zámku, protože na dům byl vydán demoliční výměr. V současné době je objekt zapsanou kulturní památkou a nachází se v něm muzeum věnující se historii a starým řemeslům. Více o objektu zde. Předmětem opravy byly roubené konstrukce jihovýchodního a severovýchodního nároží, které byly v havarijním stavu. Vzhledem k památkové hodnotě objektu byl zvolen konzervativní způsob opravy,  tzn. že trámy byly tesány ručně podle stávajících profilů a vyměněno bylo pouze dřevo, které nebylo možné zachovat. Spoje nároží jsou kopiemi původního stavu.  Spáry byly izolovány mechem a hliněnou mazanicí.  Rekonstrukce probíhala na přelomu roku 2010-2011.





Tesání trámů na opravu.





Původní stav severní stěny a nároží.






 Postup opravy krok za krokem.














Oprava jižní strany domu.













                



1 komentář: